Jitka Dolejšová: Moravská specialita – Dovolená na burčáku

Rubrika: Publicistika

Ingredience

Dovolená, Morava, Rakousko, Dyje, kolo, boty, netopýr, krokodýl, jelen, kůň, zřícenina, hrad, pole, les, louka, král, kat, slunce, déšť, burčák.

Postup

Vezměte si na začátku září dovolenou, turistické boty, kolo, mapu a někoho blízkého, kdo má také boty a kolo a navíc auto – ideální je, pokud je to manžel. Váš manžel.

Pak se vydejte na jižní Moravu, třeba do kempu Vranovská přehrada.

První den navštivte Slavnosti chleba u vodního mlýna ve Slupi. Zúčastněte se folklorních slavností, prohlédněte si funkční mlýn, kupte si úžasný, přímo z pece vytažený horký chléb pečený na dřevěném uhlí – a nezapomeňte na burčák. Čím více, tím lépe.

  

Vykoupejte se ve Vranovské přehradě. Voda je příjemná a čistá, dělá čest své přezdívce „Moravský Jadran“. Tuto očistu provádějte dle své libosti a počasí po celou dobu pobytu.

Večer se vypravte na Nový Hrádek, kde již tradičně probíhá Netopýří noc. Ujdete tmavým lesem celkem 5 kilometrů (2,5 tam, 2,5 zpátky – pokud nezabloudíte; proto baterku s sebou!), prošmejdíte tajuplnou zříceninu Nový Hrádek s úplňkem nad hlavou a mihotavými světýlky svíček podél cesty. Tím nejzajímavějším zážitkem však bude vyprávění ochránců přírody o zdejší kolonii netopýrů. Pár odchycených netopýrů si můžete prohlédnout tváří v tvář. Vypadají jako malí ďáblíci a průvodce vám dovolí i dotykový vjem – netopýří srst je měkkoučká a křídla tvoří pevná pružná kůže. Poslechnete si také zesílené zvuky netopýřího letu i komunikace a dozvíte se mnoho překvapivých informací. Jako suvenýr si odnesete nejen dojmy a pojmy, ale i malého perníkového netopýra.

Vše zapijte vychlazeným burčákem.

   

Druhý den nasedněte na kola, šlápněte do pedálů a vypravte se na trasu Vranov – Staré Hamry- Čížov (zbytky opevnění „železné opony“) – Rakousko: Hardeggská vyhlídka – Hardegg – hrad Felling – a přes rakousko-české hranice zpět. Všimněte si visutého mostu a čtyřmetrové (!) slunečnice, kochejte se nádhernými výhledy, ale vodu z Feliciiny studánky raději nepijte – svádí vodu z místního potoka, což se dozvíte až po konzumaci. Vše raději opět zapijte burčákem – ten to jistí.

Třetí den si udělejte výlet na krokodýlí farmu k Velkému Karlovu. Prohlídky jsou každou hodinu, a protože je po hlavní sezóně, je pravděpodobné, že se místní zootechnik bude věnovat pouze vám – a krokodýlům. Těch tu chovají spoustu – z původních 18centimetrových potvůrek vyrostli za pět až sedm let třímetroví predátoři. Vypadají ospale, ale jen do chvíle, než je technik trochu pošťouchne bidlem. V ten moment vystartují jako raketa. Pokud vás zajímá, zda se během let mohou se svým chovatelem trochu sblížit, dozvíte se, že zootechnici zkoušeli všechno možné, ale krokodýli si nezvykli ani na hlas, ani na stále stejné (zelené a propocené) triko ošetřovatele. Marná snaha – když má krokodýl hlad, nezná bratra. Ani svého ošetřovatele.

Těšíte-li se na Jelení farmu poblíž Dyjákoviček-Ječmeniště, připravte se na pouhé tři jeleny, trávící svůj čas na rozlehlém pozemku. Je-li vedro, budou navíc vyválení v bahnu. To jim pomáhá.

A tak šupito presto do Znojma – zdejší podzemní labyrinty s veselou průvodkyní vás zcela jistě zaujmou. Kdo chce, prohlédne si krásný zámek a od rotundy Sv. Kateřiny může obdivovat Znojmo a jeho okolí v celé jeho moravské nádheře.

Pokud už vám došly zásoby burčáku, stavte se ve vinotéce za městem – kromě bílého a červeného burčáku tu nabízejí nepřeberné množství vína sudového i lahvového, včetně archivních.

Čtvrtý den opět uchopte kola za řídítka – vypravte se na další cyklovýlet: Vranov – Lančov – zřícenina Cornštejn (průvodkyně vás poučí, že výslovnost je nikoli „Kornštejn“, ale „Cornštejn, „Cornštýn“ či „Zorštejn“) – hrad Bítov – malá ZOO nedaleko hradu – Chvalatice – Zálezí – a zpět.

Vše zakončíte burčákem nebo vínem.

Pátý den zkuste zajet s autem do rakouského Gerasu – místní přírodní park se vám určitě bude líbit. Návštěvníky byste spočítali na prstech jedné ruky, zato zvířat k pozorování (a krmení jablky natrhanými u cesty) je tu spoustu. Nachodíte se asi šest kilometrů, ale nespěchejte – tři hodiny pozorování utečou jako nic.

Večer jako obvykle – vínko či burčák. Ale jen přiměřeně, přiměřeně… Na zdraví.

Šestý den opět do sedel: Vranov – Šumná – Štítary – a chytne-li vás průtrž mračen, honem někam na horkou česnečku. A v kempu sušit, sušit… Vše zapít burčákem, který léčí a uzdravuje.

Sedmý den připevněte kola na střechu auta a vypravte se do Rakouska, k zámku Riegesburg. Auto nechte na parkovišti a na kolech projíždějte nádhernými udržovanými cyklostezkami: Fronsburg – Oberhöffein – Geras – Kottaun – Langau – Riegesburg.

Může se stát, že zabloudíte, zvláště pokud má trasu (a mapu) na starosti ženská. Pokud se to během dne stane jednou – a zjistíte to, až s funěním vyšlapete na kole zdejší největší kopec – zatněte zuby a nekomentujte to. Ale pokud k této nemilé události dojde potřetí (!), pak už to pachatelka zachrání jen velkou pusou a příslibem romantického večera se skleničkou burčáku nebo vína. Ještě, že zásoby všezachraňujícího moku lze v tomto kraji snadno doplnit.

Osmý den se vypravte na tradiční Znojemské vinobraní. Spatříte 400členný průvod v čele s Janem Lucemburským a královnou, zúčastníte se obřadů otvírání mázhausů, uvidíte rytířské turnaje, kejklíře i hudebníky, prodavače, řemeslníky…

Až vás ten lidský mumraj unaví, vraťte se do klidu k Vranovské přehradě, projděte se po ztichlém břehu – a připravte se na zítřejší odjezd domů. Popadne-li vás nostalgie, úsměv vám vrátí – ano, sklenka vína či burčáku.

Burčák je jiskřivý a plný energie, jako zdejší moravský kraj, jako jeho lid. Díky tobě, Moravo, je dovolená na burčáku pokrmem lahodným a osvěžujícím, jenž uspokojí nejen chuťové pohárky, ale i pohárky zrakové, sluchové, čichové i hmatové.

Dovolenou na burčáku podáváme s láskou a úsměvem. Dobrou chuť!

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 15. 10. 2011.