Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (13) Josef Kobr

Rubrika: Publicistika – J+O Suchý

Z jídelníčku klaunů a komiků (13)

Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.

Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…

Několikrát jsem měl příležitost v osmdesátých a devadesátých letech zpovídat před televizní kamerou ostravského herce a divadelního režiséra Josefa Kobra. Na každé natáčení přišel se skvělou náladou a okamžitě začal to své: A tuhle znáte? Sypal anekdoty z rukávu tak, že jsem ho musel poprosit, aby toho před natáčením nechal, protože až se pojede „naostro“ nebudu vědět na co všechno se ho chci zeptat. Pak jsem četl jeho knížku Smějeme se s Josef Kobrem, která vyšla v ostravském Profilu, a zjistil jsem, že i tam každá kapitola jeho vzpomínek končí větou: A tuhle znáte? – a za ní hned následuje anekdota. Před časem jsem si pak vypsal několik Kobrových receptů z knížky Jiřiny Stoklasové Přijďte k nám na večeři a tak mám nyní možnost zařadit sem i tohoto oblíbeného komika. Včetně nejen jeho receptů, ale i  několika anekdot. Například, „znáte tyhle?“

Přijde Gřibek k Juřicovi a svěřuje se mu: „Moja stara ti robi jogu. Splanta ruky, splanta nohy, postavi se na hlavu, ale jazyk ji jede furt. Chtěl jsem ji kupit sochu Buddhy, aby to měla zkopletovane. Přidu do starožitnictvi a pravim prodavačce: ‚Slečinko, kolik stoji tamten stary, plešaty, opelichany budha?‘ Prodavačka vypleštila oči a šeptla mi: ‚Ticho, prosim vas , to je naš vedouci…‘

Rybář přijde domů a už ve dveřích rozjařeně hlaholí: „Drahoušku, představ si, čtrnáct dní nemusíš kupovat maso!“ Manželka se diví: „To neseš takový úlovek?“ „Ne, ale propil jsem výplatu!“

Potkají se dva a jeden povídá: „Člověče, to je drahota – já dneska platil za oběd dvanáct korun a s pivem devadesát šest padesát!“

K poslední anekdotě nutno jen upřesnit, že pochází z roku 1985. Tak a teď už pojďte na ty recepty!

Josef Kobr a R. A. Strejka (známý jako „šejk“ Peterka a septimán Holous
ze slavných študáckých filmů režiséra Martina Friče) se sešli v televizní
Kavárničce dříve narozených v roce 1986.

JARNÍ POCHOUTKA

  • vepřová kýta
  • olej
  • Kunovjanka (salát z papriky, cibule)
  • slané buráky
  • worcester

Studenou vodou opláchnuté maso osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Necháme 24 hodiny naložené v kvalitním oleji. Druhý den odleželé maso zprudka opečeme na oleji. Když jsou nudličky masa ze dvou třetin opečené, přidáme k nim malou Kunovjanku. Tu jsme předem propláchli studenou vodou a tak ji zbavili láku. Přecezenou Kunovjanku a maso společně promícháme, orestujeme a přidáme hrst burských oříšků, kečup a worcester. Dodusíme do měkka.

Až se všechny chutě spojí a maso je měkké, můžeme nosit na stůl spolu s trochou dušené rýže. K tomu jídlu je také vhodné podávat zelný salát, konkrétně :

SALÁT Z  ČERVENÉHO ZELÍ

  • 400 g červeného zelí
  • 10 g cukru nebo jedna tableta sacharinu
  • 40 g oleje
  • 1 citrón nebo ocet
  • worcester
  • mletý pepř
  • sůl

Zelí zbavíme špatných listů, rozkrájíme na jemné nudličky a spaříme vroucí vodou. Necháme dobře okapat, osolíme, opepříme a zakapeme olejem a worcestrem. Nakonec přelijeme zálivkou. (Nejdříve ve vodě rozpustíme cukr či sacharin, pak ocet a nakonec olej). Necháme chvíli v chladu proležet a můžeme podávat. Kdo snáší dobře i česnek, může jej do salátu přidat rozetřený se solí.

V roli Švejka (s feldkurátem Katzem Oty Viktorina).

ZATRACENĚ DOBRÝ SVITÁK

  • 3 rohlíky
  • 1/2 l mléka
  • hrst krupice
  • 3 vejce
  • kus vyskvařeného uzeného špeku
  • kus uzené klobásy nebo uzeného masa

Klobásu nebo uzené maso předem uvaříme a nakrájíme na kostičky, uzený špek vyškvaříme. Rohlíky natrháme na velké kusy, přidáme špek, maso a vše zalijeme teplým mlékem, ve kterém jsou rozkverlané 3 vejce a hrst krupice. Promícháme, hmotu nalijeme do rozpáleného pekáčku (co se užívá na pečení kuřete) a pečeme ve vyhřáté troubě do růžová. Upečený sviták rozkrájíme na spravedlivé díly a podáváme se zelným, hlávkovým či žampiónovým salátem.

ŽAMPIÓNOVÝ SALÁT

Nakládané konzervované žampióny nakrájíme na plátky. Přidáme na drobno nasekanou cibuli, kyselou okurku, oloupané mandle, okyselíme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Dále vmícháme tatarskou omáčku a nasekanou petrželovou nať a dáme na chvíli rozležet do lednice.

Josef Kobr (1920–1999)

Operetní herec a režisér, kabaretní a estrádní komik, konferenciér. Z jeho televizních a filmových rolí je nejznámější kapelník hornické dechovky Juřica v ostravském televizním komediálním seriálu Dispečer a... Na filmovém plátně se jinak objevoval jen v malých epizodních rolích; poprvé v roce 1956 jako jeden ze závodníků ve filmu Dědeček automobil. Často hrál reportéry a konferenciéry (např. Tři přání, Začít znova, Strakatí andělé). Naposled se na filmovém plátně objevil v roce 1997 v komedii scenáristů Jiřího Šebánka a Miloně Čepelky Stůj, nebo se netrefím!, a na televizních obrazovkách v roce 1998 v seriálu Hříšní lidé města brněnského. Velké role si za to užíval na divadle. No uznejte: Doolitle, Švejk, po Janu Werichovi druhý český vodník Čochtan...

Josef Kobr v kresbě Vladimíra Perglera z knížky Smějeme se s Josefem Kobrem.


Pokračování příště...     

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 20. 10. 2011.