Miloslav Švandrlík: Hlavní je styl
Rubrika: Literatura – Zábava
Hostinec Pod lípou neprosperoval. Šenkýř Maleček už s tím chtěl několikrát praštit, ale na podniku ho vždycky přemluvili. - „Vydrž," říkali mu, „a uvidíš, že se karta obrátí! Lidi si zvyknou Pod lípu chodit a bude z toho zlatý důl!“
- „To určitě!“ nevěřil Maleček. „Já už mám v životě takový štěstí! Proč já vlastně lezu do hospody? Kdybych se aspoň vyučil pekařem, jak chtěl táta! Jenomže já holt jsem strašně nerad časně ráno vstával! Teď tady sedím v nezdravým prostředí a koukám na pět dědků, který mi vyčítají, že netočím plzeň a nemám v lokále barevnou televizi!“
- Ale pak se objevil Benjamin Capejř, muž, který prošel světem křížem krážem, a tudíž taky ledacos viděl.
- „Úspěšný podnik potřebuje reklamu,“ řekl Malečkovi, „a hostinský si ji musí dělat sám. Je třeba dát hospodě nějakej styl. Třeba bys mohl obsluhovat a zpívat pří tom árie z italských oper. To jsem viděl v Římě, v Miláně a v Neapoli. Všude to zabíralo! Začali bychom té tvé hospodě říkat U zpěvavýho dědka a hosti by se sem jen hrnuli!“
- „Nemám hudební sluch,“ vrčel Maleček, „a v životě jsem nebyl na opeře! A stejně se tam už ani nevypravím.“
- „Taky to není jediná možnost," upozornil ho Capejř. „Ve Skotsku jsem viděl znamenitou hospodu U sirotka. Hostinský si vymyslel, že jako kojenec přišel o oba rodiče a vychovali ho zlí, suroví lidé. Líčil svá nevýslovná utrpení, brečel hostům do zázvorového piva a všechny dojímal víc, než cajdák v biografu! Něco takového bys přece svedl!“
- „Já jsem měl šťastný dětství,“ tvrdil Maleček, „a tady se to o mně ví. Táta s mámou jsou ještě naživu a kdybych je zapřel, tak by mi přišli vybílit hospodu! Něco takovýho si absolutně nemůžu dovolit!“
- „No dobrá," řekl Capejř, „na tom něco je. Ale nic ti přece nemůže zabránit, abys tady dělal hrubiána!“
- „Hrubiána?“ žasl hostinský. „Já, takovej slušnej a jemnej člověk?“
- „Hrubián — to je v této zemi ta nejlepší šarže,“ tvrdil Capejř „a záruka úspěchu. Který hostinský vsadí na hrubiánství, má během krátké doby nadupaný lokál. Nevím, proč bys to neměl zkusit!“
- „No dobrá,“ děl váhavě Maleček, „ale musíš mi v tom pomoct! Sám bych si nevěděl rady!“
- Několik neděl na to zastavilo před hostincem Pod lípou auto. Čtvero drsných mužů zatoužilo smočit jazyk v nahořklé tekutině. Netušili však, že narazí na drsného, sukovitého barmana s výhružně vysunutou bradou.
- „U mne můžete dostat tři věci,“ procedil mezi zuby Maleček, který jim vstoupil do cesty. ,,Kyselý pivo, teplou limonádu, nebo ránu do zubů.“
- Uvítání nebylo vřelé a odpověď si s ním v ničem nezadala. Byla ještě o poznání drsnější a Maleček měl co dělat, aby s několika boulemi uprchl do bezpečí kuchyně. Během úprku si sliboval, že už to víckrát s hrubiánstvím zkoušet nebude.
- Ale nebylo toho ani třeba. Zpráva o incidentu se okamžitě roznesla po okolí a Capejř překřtil hostinec Pod lipou na hospodu U fackovacího panáka. Všem se to náramně líbilo a hosti se sem začali přímo hrnout.
- „No vidíš," řekl Capejř, „teď to má styl, a to je to hlavní!“
- Nakonec byl spokojen i Maleček. Tržbu plní na dvě stě procent, a když před hostincem zavrčí motor automobilu, schová se před výtržníky k radosti celé hospody pod stůl. Je to stylové!
grafika © Jiří Winter-Neprakta
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 02. 09. 2006.
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
Miloslav Švandrlík | |
Ivan Kraus | |
Ivan Rössler | |
Blanka Kubešová | |
Jitka Molavcová | |
Jan Krůta | |
Helena Štáchová | |
Ondřej Suchý |