Milan Turek: Koláčková chaloupka

Rubrika: Publicistika – Rozhovory

Kdyby Jeníček s Mařenkou zabloudili v Jizerských horách a přišli k chaloupce pod Českou chalupou, kde by chtěli ochutnat koláčky, určitě by je nezavřela zlá baba Jaga, ale potkali by úsměvavou babičku, která by jim ráda nechala koláček a případně uvařila čaj.
Tam, v domku u rudolfovské elektrárny, začínala rozvíjet své pekařské umění velmi úspěšná liberecká podnikatelka Libuše Jahodová.
Po celém okolí se proslavila svými koláčky. Voněly už zdaleka, a který lyžař dojel k elektrárně, neváhal a doběhl si kousek do kopce pro tu voňavou a na jazyku se rozplývající dobrotu. Nikdo by neřekl, že malý krámek s občerstvením v rodinném domku mimo město by mohl být vhodný pro úspěšné podnikání.
Vrátka zahrádky před horskou chaloupkou se pomalu ani nezavírala, ať bylo léto či zima. Řidiči tady zastavovali, turisté kvůli koláčkům měnili trasy výletu, aby na cestě mohli navštívit koláčkovou chaloupku.
A jen stěží by mohl člověk uvěřit, že kdesi mimo centrum v horách, mimo civilizaci, se prosadí s obyčejnými koláčky ke všemu žena.
K pečení ji inspirovalo její dřívější zaměstnání a dobré rodinné zázemí. 

• Zakrátko to bude již dvacet let, co jste začínala s pečením koláčků. Jako kuchařka jste mohla nabídnout cokoliv jiného, proč zrovna koláčky?

L. Jahodová: Pracovala jsem jako kuchařka a myšlenka nabídnout koláčky přišla od zákazníků. Začínali jsme v Rudolfově, kde byly naše původní představy v poskytování běžného občerstvení ve formě bufetu. Když jsme chodili do hor, nechtělo se nám do hospody a raději jsme si dali jen tak něco menšího. Tak jsme začali vařit, ale ukázalo se, že návštěvníci, většinou turisté, cyklisté nebo v zimě lyžaři, si dali spíš jen kávu a k tomu něco sladkého. Tak nás napadlo nabídnout ke kávě něco domácího a vyhrály to koláčky. Jsou krásným symbolem domova, babičkovského pečení.

• Vaše koláčky se staly pověstnými po celém okolí a Liberečané k vám jezdili z města nebo se záměrně zastavovali, když šli z Jizerských hor. Říká se, že horské báby používají všelijaké čáry. Nebyly koláčky očarované?

L. Jahodová: Lidé dříve nakupovali koláče z velkých pekáren, sériové, my jsme začali jako první dělat moravské koláče. Byl to jiný druh na trhu a nebyl sériový. Dávali jsme do nich svá srdce. Byli jsme rádi, když se lidé u nás zastavovali a vyprávěli o svých příhodách z hor. Koláčky jsme kouzlili vůní domova. Zájem o ně byl obrovský.

• Váš bufet a dílna to byla,  jak vzpomínám, jedna místnost. Nezdálo se mi, že byste měli nějaké náročné vybavení.

L. Jahodová: Měli jsme kuchyňskou troubu a dva plechy, dělali jsme to na koleně, mák jsme mleli ručně, těsto jsme míchali taky ručně, začínali jsme s málem.

• Vrátka se u vás pomalu ani nezavírala.

L. Jahodová: Lidí chodilo hodně, napsali jsme takovou ceduli DNES MÁME VYPRODÁNO. Ale i přesto lidé chodili dál a žebrali, zda nezbyly aspoň kraje. Tak jsme udělali ještě jednu ceduli DNES MÁME VYPRODÁNO OPRAVDU. A stejně zase někdo přišel.

• U koláčků, přestože o ně je stále zájem, jste nezůstali. Začali jste péct další druhy pečiva.

L. Jahodová: Pak jsme začali přidávat: jednou bábovky, jednou řezy, hlavně borůvkové koláče, když byly borůvky. Když byly švestky, tak švestkové koláče, v zimě z jablíček, ale největší zájem byl o borůvkové koláče.

• Sama jste takový nápor zájemců nemohla zvládnout, přece jen zájem přesahoval možnosti jednoho člověka.

L. Jahodová: Už od začátku jsem pekla jako živnostník. Pomáhala mi maminka, nejvíc dcera, některá ze snach a pak  někdy i sousedka a samozřejmě manžel. Dnes už to převzala dcera a odstěhovali jsme se do nových místností v centru města. Ale i tady pečeme všechno sami, když je sezóna svateb, tak se máme co ohánět.

• Podle vaší nabídky máte úspěch i s jinými příležitostnými druhy pečiva.

L. Jahodová: Samozřejmě jsou to i jiné příležitosti jako křtiny, narozeniny, rauty, rodinné oslavy. Malých koláčků pečeme až tisíc denně a když jsou svátky, tak někdy i dva tisíce. Velký zájem je každý pátek. Některý den to jsou až tři tisíce. Firmu jsem už předala dceři, ale stále jí pomáhám.

• Zvláštní druhy pečiva nabízíte o Vánocích a Velikonocích.

L. Jahodová: Na Vánoce jsou to vánočky a cukroví, to už vlastně pečeme téměř od té doby, co jsme začali. Na Velikonoce beránky, mazance a kvanta jidášů. Beránek je babičkovský, třený, jen pocukrovaný, jak to mívaly naše babičky: beránka s mašličkou za oknem a top je taková tradice. Víme, že mnoha lidem děláme na Vánoce velkou radost, když mají na štědrovečerní hostině i pečivo, jehož původ je z koláčkové chaloupky. Pečeme je rádi a těší nás, že lidem koláčky a všechno to pečivo chutná víc než z velkých supermarketů.

• O vaší pekařské dílničce se vypravují báchorky. Někdo se však dívá na vaše aktivity i kriticky, zvláště když jde o krmení srnek. Pochvalně se o vás dokonce na internetu vyslovují řidiči městské dopravy.

L. Jahodová: Řidiči u našeho domku v Rudolfově přibrzdili a balíček už měli připravený. V Jizerkách chodí krmit zvířata mnoho lidí a nejsou to jen myslivci. Když jsme viděli srnky, jak se brodí sněhem až k našemu domku, bylo nám jich líto, tak jsme jim nabídli tvrdý chléb, který nám vozili z pekáren. Když jsem stoupala na stráň, zvířata očekávala z povzdálí a po odložení pecnů se hned do chleba pustila. Někdy se na to přišly podívat i děti. Děláme to podnes. Zrovna jsme byli s manželem nakoupit pletivo, aby nám zvířata neokusovala stromky. Chodí k nám ze dvou stran: z jedné přicházejí laně, z druhé jeleni. Dohromady jich může být tak pětadvacet.



• Přes Jizerky se přehnala v srpnu povodeň. Zastihla vás taky?

L. Jahodová: V Rudolfově se valila voda s kopců a natekla nám do sklepa, bylo to nejméně do dvou metrů. Je pravděpodobné, že předkové s tím počítali, ve sklepě je totiž odpad, to nás zachránilo. Nejhorší to bylo tady ve městě.
O povodni v Liberci nikdo nemluvil, ale naše cukrárna byla zalita vodou právě když jsme chtěli otevírat. Dům měl ucpané svody a v důsledku toho se propadl strop. Když jsem přišla do práce a otevřela dveře, voda se hrnula na ulici. Dcera byla mimo, a já jsem měla péct koláčky na svatbu, no hrůza. Seshora stékaly proudy vody a my jsme nedělali nic jiného, než z provizorně zhotoveného koryta vylévali kýble vody. Po měsíci se nám to tady podařilo otevřít a říkáme: špatnej začátek, dobrej konec.

V koláčkové chaloupce byste dnes už marně hledali za vrátky malou pekárničku, kde vznikaly chutné a lahodné koláčky, krásně vypečené vánočky a nakynuté mazance. 

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 25. 10. 2010.