Zdeněk Reimann: Česká gastronomie v Petrohradě

Rubrika: Publicistika – Letem-světem

    

Ředitelka petrohradské pobočky agentury CzechTourism, Monika Linhartová, úspěšně šíří čest a slávu české kuchyně a přispívá tak k zájmu Rusů o návštěvu České republiky jako lákavé destinace.

S laskavou pomocí generálního konzula pana Karla Charanzy připravuje agentura CzechTourism zajímavé česko-ruské akce. Oba národy mají podobné slovanské jazyky, a i když ruština používá azbuku a Češi píší latinkou, běžně se spolu dorozumí. Speciality, které dostanete v českých restauracích, lze nyní ochutnat i v Petrohradě - například v historické restauraci Bohemius na rohu Vasiljevského ostrovu (Birževoj per. 1/10). Svými starodávnými klenbami připomíná petrohradská restaurace typické středověké krčmy, které se v centru Prahy zachovaly, například u Černého slona blízko kupeckého trhu Ungelt.


Češi v Petrohradě se cítí jako doma

Nedávná akce české gastronomie a stolování v restauraci Bohemius se konala za velké účasti ruských Čechů v lidových krojích, mluvilo se hodně česky, hrála česká muzika. Všichni zúčastnění si pochvalovali vřelou, přátelskou atmosféru plnou zdvořilostí a vzájemných komplimentů. Jídlo vařil český kuchař z Moskvy. Mnozí si pochvalovali, že se cítili jako doma, v Česku, kde se lidi se ještě mají upřímně rádi.

Kuchyně je oknem do minulosti a přítomnosti národa, vizitkou životní úrovně země a jejího kulturního dědictví. Proto se agentura soustředí na propagaci chutných českých jídel. Podle českého lidového přísloví láska prý prochází žaludkem. Každá dobrá česká máma naučila svoji dceru dobře vařit, aby jejímu manželovi potom u ní chutnalo a neopustil ji. Z mas se nejčastěji používá vepřové (například známé koleno servírované na prkénku s chlebem, hořčicí a křenem) a kuře, které Češi grilují, pečou nebo dusí, podávají s omáčkou, většinou smetanovou na sladké paprice, a jako přílohu používají nejčastěji houskové knedlíky (mouka, mléko, droždí, vejce, na kostičky nakrájená starší houska nebo rohlík), případně rýži.

   

Doufám, že takových českých kulinárních večerů, kde se petrohradští seznámí s českým způsobem života, mnoha typickými regionálními jídly, lahodnou pražskou šunkou, domácími sýry a skvělými víny, bude více. Kromě piva je Česko totiž stále více známo ve světě také svými stolními víny, kterých nezbývá na export moc; Češi všechno svoje víno vypijí, a ještě to samé množství dovážejí. Díky CzechTourism a českého konzulátu v Petrohradě se povědomí Rusů o Česku zvyšuje a návštěvnost republiky stoupá.

    

Vloni uvítala ČR o 26,6% více ruských turistů, než v roce 2010. Rusové jsou na druhém místě mezi počtem zahraničních turistů, a první podle průměrné délky pobytu. Nejnavštěvovanějším českým městem jsou Karlovy Vary, kde uvidíte restaurace i obchody s ruskými nápisy na štítu. Jídelní lístky mají běžně také anglickou, německou a ruskou verzi. Jako měna se používá česká koruna, ne euro.

Zdeněk Reimann
sommelier a gastronomický publicista

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 03. 06. 2011.