Zdenek Reimann: Knedlík je perlou české kuchyně (soutěž)

Rubrika: Publicistika – Zajímavosti

V Praze opět proběhne mezinárodní soutěž o nejlepší houskový knedlík. Hníst, válet, vařit a pařit knedlíky budou již popáté účastníci soutěže, která se 7. listopadu uskuteční v pražském hotelu InterContinental. Záštitu poskytl předseda poroty, kníže, hospodský a ministr zahraničních věcí pan Karel Schwarzenberg a bývalý ministr zemědělství pan Milan Fuksa.

Humorné klání bere každý účastník nesmírně vážně. Soutěž má podpořit kvalitu české gastronomie a upozornit na jeden ze symbolů národní identity. Předsedou poroty, která vybere vítězného kuchaře, bude tradičně ministr zahraničí pan Karel Schwarzenberg, sám velký příznivec dobrých houskových knedlíků.

Knedlík se vařil před vznikem monarchie a rozšířil se daleko za její hranice. V časech Havlíčka, Palackého i Němcové býval hlavním jídlem, politý sádlem nebo máslem. Servírovali ho se zelím, kapustou či vajíčky jako přílohou. Čechy jako jediné napadlo vpracovat do těsta na kostičky nakrájenou housku, mnohdy na másle osmaženou. Jednou týdně trůnilo na talíři maso jako příloha. S přibývající prosperitou společnosti se maso časem stalo hlavní složkou na talíři, knedlík přílohou. Býval hutný a člověka nasytil.

"Jedním z důvodů pro vznik soutěže byly debaty o národní identitě. Chtěli jsme upozornit, že její součástí je kuchyně," řekla za pořadatele soutěže ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy Jiřina Dienstbierová. Mluví se hodně o italské, řecké či francouzské kuchyni, zatímco za českou se mnozí stydí. Dienstbierová připustila, že pohrdání českou kuchyní způsobuje mnohdy i mizerná nabídka domácích restaurací.

V porotě jsou špičkoví kuchaři, oblíbená herečka Iva Janžurová, labužník právník, gastronomičtí publicisté, hraběnka a hospodyně.

Souběžně s hlavní soutěží, které se zúčastní zhruba 20 kuchařů, se bude hodnotit také kvalita houbové omáčky. Zatímco knedlíky připraví výhradně profesionálové, na prezentaci "houbovky" se mohou podílet i amatéři. "Chtěli jsme touto akcí vnést do společenské nálady trochu humoru," dodala J. Dienstbierová.

Český hospodský knedlík je většinou gumový nadýchaný obláček z nízkotučného mléka a mouky, který člověka nenasytí. Cílem soutěže je pomoci zvýšit kvalitu tradičních knedlíků, aby Češi mohli být na svůj základní pokrm stejně hrdí, jako jsou Italové na špagety a Francouzi na omáčky. Porota hodnotí vzhled knedlíku, jeho konzistenci, vůni, chuť i celkový dojem. „Správný houskový knedlík má poskytnout blaho v ústech. Měl by být poctivý, rukou zpracovaný, neobsahovat kypřicí prášky a snad jen trochu sodovky či staré české kvasnice,“ vysvětlil šéfkuchař jednoho lázeňského hotelu v Karlových Varech. Dodal zároveň, že žádná univerzální chuť není. "Každá hospodyně to má podle sebe," míní.

Zároveň proběhne soutěž o nejlepší víno k houbové omáčce; jsou pozváni vedoucí vinaři z oblastí bývalého Rakousko-Uherska. Vstupné bude 200 Kč, předběžná rezervace na post@palamar.cz.

Informace o minulém ročníku

Video: Nejlepší houskový knedlík se vaří v Praze

01.11.2010 – www.ceskenoviny.cz (ČTK/Video)
Mladý kuchař Josef Sedlák z pražského hotelu Hoffmeister zvítězil v soutěži o nejlepší houskový knedlík. Ve čtvrtém ročníku kuchařského klání své umění v pražském hotelu InterContinental předvedlo šestnáct účastníků z českých a slovenských restaurací...

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 01. 11. 2011.