Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (34) Gérard Depardieau
Rubrika: Publicistika – J+O Suchý
Z jídelníčku klaunů a komiků (34)
Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.
Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…
Za celý tento medailonek Gérarda Depardieua i jeden z jeho receptů může tentokrát pouze internet a pak skutečnost, že první, co mně v něm padlo do oka, byla obálka knihy Moje kuchařka, jejímž autorem byl právě tento významný francouzský herec a komik se svým osobním kuchařem Laurentem Audiotem. V anonci jsem se dočetl, že v šesti kapitolách na 207 stranách této knížky Depardieu prý znovu objevuje francouzskou domácí kuchyni – od salátů, polévek, přes ryby, maso, drůbež, až po dezerty – a vše doplňuje osobním komentářem k nákupu, výběru surovin a přípravě pokrmů. Na jiném místě jsem se zase dočetl v souvislosti s následujícím receptem – cituji doslova například že: „…dostal za vystoupení v šotu výrobce nudlí Barilla vedle gáže 14 miliónů šilinků také těstoviny ve váze odpovídající jeho hmotnosti, a ta není malá – 120 kilogramů.“
O chutích Gérarda Depardieua a jeho životních zvyklostech jsem se pak dočetl: „Nemá rád krvavé bifteky a sodovku, velice miluje kulinářské zážitky a lanýžovou paštiku. A to vše zapijí dobrým vínem. Jídlo je pro něho posedlostí, bez kouření si nedovede představit život a pije příliš mnoho červeného vína – jak vypadá, je mu to úplně jedno. Je to opravdový gurmán. Dobré jídlo nejen miluje, ale dokáže si sám speciality, kterými potom udivuje své přátele, připravit. Nejraději má kuřecí maso.“
A tak není divu, že následující recept je:
Kuřecí ragú s pomeranči
- 1 kuře
- 40 g másla
- 1 cibule
- 1 lžička hladké mouky
- 2 pomeranče
- lžička másla
- mletý pepř
- sůl
Zmrazené kuře necháme pozvolna roztát. Rozdělíme ho na čtvrtky, které v osolené vodě uvaříme do měkka. Maso vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na kostky. Ve větším kastrolu osmahneme na másle pokrájenou cibuli, vmícháme mouku a krátce podusíme. Za stálého míchání přilijeme 1/4 litru vývaru z kuřete, důkladně rozšleháme metlou a pak povaříme. Omáčka musí být hladká, když do ní ještě přidáme sůl, pepř a nakrájené maso. Dobře oloupané, na kousky nakrájené pomerančové dílky podusíme jen krátce na lžičce másla a přidáme do omáčky s masem. Jako přílohu podáváme dušenou rýži.
Gérard Depardieau (1948)
Všestranný filmový i divadelní herec, režisér, filmový producent. V současné době nejobsazovanější francouzský herec. Před kamerou debutoval v roce 1965. V průběhu své herecké kariéry se dočkal řady prestižních ocenění, devětkrát byl nominován na Césara (z toho dvakrát byl úspěšný) a v roce 1990 se dosáhl uznání i v Hollywoodu.
Komediální role vytvořil například ve filmech, kde byl jeho partnerem Pierre Richard - Kopyto, Uprchlíci a Otec a otec. V roce 1999 se dočkal své vysněné role siláka Obelixe ve filmové adaptaci populárního komiksu Asterix a Obelix, kvůli níž prý musel přibrat dvacet kilogramů. V roce 2012 natáčel v Chotěšově u Plzně a na pražském Barrandově film podle románu Viktora Huga Muž, který se směje. V západních Čechách nebyl poprvé – v roce 1999 natáčel v Plasích na severním Plzeňsku seriál Bídníci a v roce 2006 v Karlových Varech film Poslední prázdniny.
Pokračování příště...
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 22. 03. 2012.
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
Milan Markovič | |
Jan Vodňanský | |
Ivan Rössler | |
Miloslav Švandrlík | |
RNDr. Vladimír Vondráček | |
PhDr. Ing. Zdeněk Hajný | |
Jan Krůta | |
JUDr. Ivo Jahelka |