Pavel Pávek: Buchty tak a ne jinak
Rubrika: Publicistika – Postřehy
Ze zápisníku zoufalého kuchtíka (15) Kuchtík nemaří čas, vše potřebné shledá snadno ve spížce, vyhrnuje rukávy a s tajemným výrazem zkušeného alchymisty přistupuje k oblíbenému pracovišti. Do vhodné místy nadrobí asi čtyři deka droždí, sušené nepoužije, i kdyby měl rozpoutat válečný konflikt, zalije dvěma lžícemi vlahé vody, jednou lžící mléka, osladí a v nerušeném ústraní nechá vykvasit. Do mísy zatím proseje tři hrnky polohrubé mouky, přidá alespoň pět lžic cukru, půl lžičky soli, doplní pěti lžícemi mléka a dodá rozšlehané vajíčko, ke kterému přiložil navíc žloutek. Do mísy ještě přilije čtvrt litru kyselé smetany a z misky přidá hotový kvásek. Vše pilně hněte, dokud nedá vzniknout hladkému těstu, které je ještě potřeba nechat v teple a utěrkou cudně přikryté vykynout. Těsto je, podle jeho zkušeností, povahy plaché a při obřadu proměny v živoucí organizmus vyžaduje klid, soustředění a naprosté soukromí. Magický proces netrvá dlouho, kuchtík tu pravou chvíli spolehlivě pozná podle zdvojnásobeného objemu. Volné chvíle ale využije k přípravě tvarohové náplně. Uchopí čtvrt kilogramu tučného měkkého tvarohu, dvě lžíce cukru, přidá sáček cukru vanilkového, trochu citrónové kůry a vše pečlivě utře. Z těsta krájí stejné kousky, v ruce tvaruje placičky, plní tvarohem a dbá na téměř hermetické utěsnění. Poctivý litinový pekáč vytře rozpuštěným sádlem, pozorně jím jako by nalakuje ještě každou zvlášť. Sádlem nešetří, ví, že čím ho dá víc, tím vláčnější výsledek vyjme po tepelné úpravě z trouby. Hotové buchty klade kousek od sebe na dno pečící nádoby, pokud by náhodou nenalezl pekáč litinový, použije jako východisko z nouze skleněný a nechá dalších dvacet minut kynout. Dlouho a teskně vzpomíná na obrovský kachlový sporák, který zabíral v chaloupce snad půl kuchyně, vařil, pekl, smažil, vytápěl půl stavení, z kamnovce dodával dostatek teplé vody, jen s oblibou spaloval dřevěná polena a jejich kouřem, podle mínění různých podivínských ekologů, zvýšil procento výskytu rakoviny plic na polovičce okresu a ještě způsobil globální oteplení. Se smutkem v duši vloží tedy pekáč do sporáku elektrického, prvních deset minut peče na plno, dalších dvacet pět již jen pozvolna. Čas utíká v příjemném očekávání a kuchyně se pomaličku naplňuje rajskou vůni, vůní čerstvého výrobku, tvarohu, cukru a hlavně vůní dávno uplynulého času… Po skončení tepelného procesu buchty vyjme z trouby a ještě v pekáči nechá z velké části vychladnout. Ještě vlažné je s citem sobě vlastním naaranžuje na veliký talíř, nejlépe takový ten modrý, s mašličkami, co ho má právě po babičce. Na samý závěr již jen naplní moučkovým cukrem cedníček s jemnými očky a výsledek svého pekařského umu citlivě pocukruje; asi tak, jako když svatý Petr na začátku zimy na nečisto a trochu nesměle, není již nejmladší, a tak neví, zda přes léto něco nezapomněl, zkouší, jak se bude krajina vyjímat pod sněhem. |
Originální ilustrace pro Pozitivní noviny © Aleš Pachner
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 27. 03. 2008.
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
Josef Fousek | |
Vladimír Just | |
Ladislav Gerendáš | |
Ivan Rössler | |
Milan Lasica | |
Rudolf Křesťan | |
Jiří Suchý | |
Milan Markovič |