Miroslav Sígl a Karel Helmich: Dobrou chuť (4)
Rubrika: Publicistika – Doporučení
U svého přítele Karla Helmicha jsem si byl vždy jistý, že se naše vzájemná návštěva neobejde bez dobrého napití. Nechodil jsem proto nikdy s prázdnou, což není mým zvykem ani v jiných případech. Přitom jsme upili sotva dvě deci – pokud šlo o víno – nebo dvě malá štamprlátka, pokud šlo o něco tvrdšího. Jste-li pozitivně naladěni, probouzí to náladu, zbystřuje myšlení. Mýlí se však ten jednoduchý člověk, že stačí se napít a „už je veselo“. Nemusí tomu tak být a zažil jsem několikrát, že někteří naopak dokáží po napití upadnout do chmur anebo odpadnout vůbec. Našimi aperitivy v Karlově společnosti bývala becherovka nebo campari, ale také poctivá slivovice, nejlépe přivezená rovnou z Valašska od tamních výrobců, ať již legálních či soukromých. Tu lze také doporučit před další krmí, jako jsou: |
Intimní kotlety ve dvojí variantě Na tuto krmi musíte být pouze dva, mít malý stolní gril a již jeden den předem s láskou naklepané kotletky. Maso zasypete kořením, opět podle vlastní chuti, pokapete sojovou omáčkou a zalijete olejem. Ponecháte připravené v ledničce asi den. Maso nasaje mnoho chutí a bude křehké. Přitom může být nejen vepřové, telecí, jehněčí či kuřecí. Grilíků dnes je k dostání mnoho druhů i s okénky na kochání s růžovějícím masem. Nezapomínejte, vážení starší pamětníci, na jednoduchý, prastarý, otlučený a nezničitelný gril, který jste si přivezli z někdejší NDR za necelých 30 marek. Budete-li dělat večeři pro pamětníky z oněch dob, užijte ho! Před příchodem (Jejím či Jeho – vždy s velkým „J“) gril připravíte již na stůl, na talířcích uchystáte ještě žampióny v ochuceném oleji, plátky eidamu, nivy, česnek, kečup, rozličné majonézy, pepř, sůl – a vůbec vše podle vlastní fantazie. Rukou již společnou vložíte do rozpáleného grilu masové plátky, na obou stranách je necháte „zatáhnout“ a pokladete buď žampióny, pokryjete eidamem, nebo bohatě posypete utřeným česnekem, který schováte pod nivu. Vše necháte zapéci, až oba sýry doslova tečou. Nivě to trvá o poznání déle. Proč dvě varianty? Inu: k první variantě se hodí spíše sladší bílé víno, k druhé víno červené. Přednost dejte vínům moravským. Jako přílohu zvolte krokety nebo topinku, podloženou pod grilované maso, do níž se všechny ingredience vsáknou. Káva nebo koňak bývají též dobrým zakončením. Jde o jídlo spíše předvečerní povahy, nikoliv před spaním. Na místě je Sonáta měsíčního svitu Ludvíka van Beethovena. Četba z kuchařky paní Magdaleny Dobromily se k této krmi nedoporučuje. Dobrou chuť! |
Grafika © Karel Helmich
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 04. 07. 2010.
Miroslav Sígl
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
Dáša Cortésová | |
Vladimír Just | |
Plk. JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D. | |
Karel Šíp | |
Milan Markovič | |
Josef Fousek | |
Ladislav Gerendáš | |
Jitka Molavcová |