Publicistika – Doporučení

Ivan Kott: Nesmrtelný fenomen

Sešla se jednou parta šikovných mladých lidí a dala dohromady divadelní soubor. Nikdo nespočítá, kolikrát se už tato situace opakovala, stejně jako nespočítá, kolik takto vzniklých ansámblů skutečně odehrálo nějaká ta představení. Zlatá éra pro vznik podobných uskupení u nás byla před čtyřiceti a více lety, ale stejní nadšenci žijí i v naší současné, uspěchané době.

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (5)

Podle něj už dávno jsou pryč ty doby, kdy naše babičky a maminky připravovaly svíčkovou s prošpikovaným hovězím, naloženým se zeleninou do octového nálevu a odpočívajícího několik dnů v chladu sklepa či ledničky. A při podávání musela být použita ještě kopa šlehačky nebo smetany. To pak naši dědečkové či ještě také naši otcové odcházeli v lepším případě po obědě na gauč, nebo druhý den k lékaři s kolikou.

Josef Král: Střemhlavý let v kleci

Kniha Střemhlavý let v kleci (hovory s Bohumilem Hrabalem a jiné texty) je osobitým svědectvím o setkáních s významným českým spisovatelem Bohumilem Hrabalem v letech 1984–1986, kdy psal trilogii Svatby v domě, Vita Nuova a Proluky. Autor Josef Král píše: „Naléhavost vnitřního proudu mě přivedla k psaní až v  šestačtyřiceti letech. Muselo uběhnout ještě hodně času, než jsem texty sestříhal do knihy, jak se to dělá s příliš rozbujelým živým plotem, a věnoval ji panu Hrabalovi, protože jiný v úvahu nepřicházel, i když jsem prolistoval dva slovníky českých spisovatelů.“

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (3)

Tahle kombinace je totiž prastaré židovské jídlo, které se připravovalo vždy v pátek odpoledne, zabalilo se do ubrousku a strčilo do peřin. O šábesu (sedmém dnu v týdnu, dnu klidu a bohoslužeb) se nesmělo nic dělat, tedy ani vařit. Tedy šoulet (také hebrejské slovo, které pojmenovává toto jídlo) se uchoval teplý až do šábesu. A je známo, jak by řekl Karel, že pod peřinou se i zimomřivá babička zahřeje.

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (2)

Duch a vůně cibulačky z té dávné doby však zůstaly. Najdete ji ve stovkách receptů, jeden z nich je z kuchyně našeho Karla. Základem je vždycky zesklovatělá cibule na oleji nebo na sádle a zalitá vodou. Nechá se úplně rozvařit. Pak přilijete bílé víno, jste přece ve Francii. Jste-li snad odpůrci i vína, vystačí vám hovězí nebo masoxový vývar.

Milan Turek: Německá VIA SACRA má zastavení na severu Čech

Tvůrcem zajímavé poutní cesty se čtrnácti zastaveními ve významných místech sakrálních památek v Euroregionu Nisa je žitavský historik Volker Dudeck. Prezentoval se řadou děl o českých dějinách v souvislosti s historickými památkami Horní Lužice. Jeho největším objevem je žitavské postní plátno, nazývané také Žitavskou biblí. Druhým autorem poutní cesty je manažer z Bautzenu Holm Grosse, který doplnil cestu praktickými radami. Spolu s dalšími tvůrci vydali v květnu průvodce, který vede návštěvníka Euroregionu Nisa po těch nejkrásnějších místech historie Čech, Německa a Polska v Trojzemí.

Karel Zatloukal: Jarošův mlýn

V těsné blízkosti Brněnské přehrady, na levém břehu Bílého potoka ve Veverské Bítýšce, nyní již jen tiše stojí vodní Jarošův válcový mlýn, místo, kde se zastavil čas … Ministerstvo kultury ČR prohlásilo Jarošův mlýn ...

Miroslav Sígl: Čtyřicet knížek písmáka z České Rybné

„Dobrý boj jsem bojoval, třináct kriminálů vystřídal…“ – to je název jedné ze čtyřiceti knížek, které až dosud do svých 86 letech vydal Bohumil Černík, obecní kronikář z České Rybné, a které mu vytiskla vždy v pěkné typografické úpravě Moravskotřebovská tiskárna. Jsou čtivé, psané pěknou češtinou, spíše jde o vyprávění, jaké by bylo možné a povznášející poslouchat v rozhlase nebo z CD disku.

Ivana Kriglová: Učme své děti seznamovat s knihou

Často se v poslední době hovoří o vztahu mezi knihou a dítětem. Na vytvoření tohoto vztahu máme samozřejmě vliv my – dospělí. Mnozí rodiče zastávají názor, že není nic jednoduššího, než dát dítěti knihu dle svého uvážení a dítě si má co prohlížet a číst. To je jeden z největších omylů, kterého se můžeme dopustit.

Blanka Kubešová: Veterinární praxe nově v pražské Chuchli

Víte, proč se chodí v Chuchli do lesa? Ne, randit nemyslím, i když i to je jedna z možností. Lidé z Prahy a širokého okolí sem chodí celoročně protáhnout své miláčky, ty čtyřnohé. Když byl na světě ještě náš pekinéze Míša ...

Pohádková čajovna

V historickém centru romantického Nymburka poutník nepotká s padajícím soumrakem jen pana Hrabala; patrně je se svými kočkami někde daleko a vzpomíná na město svého mládí. Mlhavě přeludnou bránou zahlédne poutník budoucí královny, ale kráčí stále dále okolo hradeb po břehu vodního příkopu, rozhlíží se po přihrbených domcích a přemítá, kde by uhasil žízeň.

NeKultura.cz na internetu

Na internetu se před rokem objevil nový český magazín NeKultura.cz, snažící se vyplnit prázdnotu mezi velkými informačními portály a pisálkovskými blogy. Jak vlastně tento magazín vypadá, kdo ho vede, co už má za sebou, jaké jsou jeho cíle a ambice do budoucna?

Miroslav Sígl: Zapějme si z plných plic na pouti u Domažlic

Velkým lákadlem je večer Chodský korbel a v něm známé dechovky (abecedně) Domažličanka, Dupalka, Hájenka, Horalka, Stavovanka, Šťáhlavská šestka, Vrchovanka. Vystupují zde folklorní soubory z Mrákova, Postřekova nebo z Klenčí. Tradiční „Dudácké štandrle“ (dostaveníčko, jinak štandr z němčiny je stěna, která odděluje v peci topeniště od vypalovacího prostoru) patří Konrádyho dudácké muzice a také Domažlické dudácké muzice Josefa Kuneše. Přijíždějí již tradičně rovněž soubory ze sousedního Bavorska s mnoha turisty.

Aleš Rudl: Výstava – Památné stromy Prahy se představují

V Botanické zahradě v Troji začíná 3. března 2012 velkolepá výstava, která přibližuje pražské památné stromy jako zajímavé cíle vycházek či výletů. Množství fotografií vám ukáže chráněné jedince v různých ročních obdobích a doplňující texty vás obohatí o nové poznatky. Praha je známá především svým kulturním bohatstvím, málo kdo však ví, že v hlavním městě roste téměř 200 památných stromů. Ty se mohou rovněž stávat atraktivním cílem procházek či projížděk na kole. Na výstavě vás zajisté upoutá mnoho fotografií vybraných jedinců, kteří jsou zachyceni v různých ročních obdobích.

strana 1 / 24

Další strana »