Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (1) Jan Werich

Rubrika: Publicistika – J+O Suchý

Z jídelníčku klaunů a komiků (1)

Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.

Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…

Začínám jedním z nejvýznačnějších českých komiků 20. století jehož gurmánství bylo všeobecně známo. Měl jsem to štěstí, že jsem leccos viděl na vlastní oči, hodně jsem se také dočetl a velmi mnoho mi povyprávěli pamětníci. Recepty Jana Wericha (častěji však recepty jeho ženy, paní Zdenky) by opravdu vydaly na celou kuchařskou knihu – bylo to těžké rozhodování, který z nich vybrat a tak jich uvádím hned několik. První je recept, který v šedesátých letech zaznamenala herečka Jiřina Šejbalová.

WERICHOVA MOŘSKÁ POLÉVKA PO ČESKU
  • 1/2 kg filé
  • 1 chatka (nebo mražené krevety)
  • kořenová zelenina (jedna mrkev, petržel a přiměřeně celeru)
  • cibule
  • česnek
  • kari koření
  • špetka šafránu
  • 1 kostka Masoxu
  • olej
  • bílá veka

Na olivovém oleji zpěníme cibulku s troškou kari koření a zalijeme horkou vodou. Přidáme na kousky nakrájené mořské filé, 1 chatku (nebo mražené krevety), špetku šafránu, 1 polévkovou kostku Masoxu, uvařenou a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, nakonec stroužek česneku. Vše povaříme a podáváme s topinkami z bílé veky. Topinky je možné potřít česnekem, podle chuti.

Architekt Jan Zázvorka, blízký spolupracovník Jana Wericha, mi vyprávěl jaké recepty mu prozradil Jan Werich na jídla, která se měla připravovat v nikdy neuskutečněné Císařské kuchyni. Odehrálo se začátkem padesátých let, v době natáčení filmu Císařův pekař a Pekařův císař.

ZLATÁ POLÉVKA

Propasíruje se vařený hrách, propasíruje se osmahlá cibulka, zalije se vývarem (buď hovězím nebo zeleninovým) a na talíři se pak přidá buď šlehačka (pak jde o polévku "Císařskou") anebo krevety (v tom případě se polévka jmenuje "Magistr Kelly").

Druhý recept, který si zapamatoval filmový architekt Zázvorka – přiznám se, že ten je v naší rodině nejoblíbenější a to nejen pro to, že je nejjednodušší.

WERICHOVY LUCEMBURSKÉ BRAMBORY

Uvaří se oškrábané nové brambory, na ně se nastrouhá Niva (pokud nemáme Rokfor) a polije se horkým máslem. Připíjí se studené mléko.


Jan Werich (1905–1980)

Mohu začít jen konstatováním známé skutečnosti: S Jiřím Voskovcem vytvořil Jan Werich dvojici, která zásadně ovlivnila vývoj kultury a politiky v předválečném Československu. Jejich Osvobozené divadlo existovalo deset let; nástupem německého fašismu museli oba klauni spolu se svým nerozlučným kamarádem a spolupracovníkem Jaroslavem Ježkem emigrovat do USA. Po válce se V + W pokusili Osvobozené obnovit, žel, už se jim to nepodařilo. Voskovec pak definitivně odjel a Werich začal hrát zprvu sám (v Hudebním divadle v Karlíně), po čase s Miroslavem Horníčkem (v Divadle ABC). Z Werichova díla si nejčastěji připomínáme předválečné filmy Hej rup, U nás v Kocourkově, Pudr a benzín, Svět patří nám a Peníze nebo život; z poválečných filmů např.Císařův pekař a Pekařův císař, Byl jednou jeden král, Až přijde kocour. Werich skvěle načetl na gramofonové desky Osudy dobrého vojáka Švejka a napsal několik knih - pohádky Fimfárum, cestopis Italské prázdniny, paměti Potlach či Úsměv klauna.


Pokračování příště...     

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 28. 07. 2011.