Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (9) Vlasta Burian

Rubrika: Publicistika – O slavných lidech

Z jídelníčku klaunů a komiků (9)

Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.

Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…


Když jsem v lednu roku 1990 natáčel v Ostravě televizní Kavárničku dříve narozených s dcerou Vlasty Buriana, paní Emilií Kristlovou, zeptal jsem se jí mimo jiné také na to, co jedl její tatínek nejraději. Její odpověď byla okamžitá a prostá: „Škubánky a koprovku! Konkrétně koprová omáčka na sklonku jeho života – to byla pro něj pochoutka nad všechny delikatesy! Snad se pan Trejbal, neurazí…“

Pan Jaromír Trejbal byl v době Burianovy největší slávy jeho osobním kuchařem a zanechal nám o tom pak v devadesátých letech svědectví ve dvou publikacích. Když se v roce 1986 konal v Rychnově nad Kněžnou celostátní seminář „Filmový smích Vlasty Buriana“, rozdával se tam právě od pana Trejbala cyklostilovaný recept, který si zde dovolím připomenout.

KUŘE VLASTY BURIANA
  • 2 půlky kuřecích prsíček
  • 50 g oleje
  • sůl
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 jablko
  • 2 žloutky
  • 40 g másla
  • 2 vejce
  • trochu hrubé mouky
  • lžíce mandlí
  • 30 g másla
Prsíčka zbavíme kostí a kůže, naklepeme, osolíme a na pánvi na oleji pečeme. Jablko oloupeme, vypíchneme jaderník, ukrojíme ze středu dvě 1 cm silná kolečka, poprášíme paprikou, na pánvi na másle po jedné straně opečeme, pak kolečka obrátíme, do středu vložíme 2 syrové žloutky a dopečeme. 2 vejce rozšleháme v misce, osolíme, přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla a vmícháme tolik mouky, aby nám vzniklo řídké těsto, jako na kapání. V kastrole přivedeme do varu osolenou vodu, těsto pak přelijeme do sáčku od mléka, jeden roh dole odstřihneme na 3 mm dírku a všechno těsto do vařící vody vymačkáme.Vzniklé nudle 4 minuty povaříme, odcedíme na 2 talíře, urovnáme a přes ně klademe hotová prsíčka. Do tuku na pánvi přidáme kečup, povaříme a přes prsíčka omáčku přelijeme. Vrch ozdobíme plátky jablek a posypeme sekanými, do růžová opečenými mandlemi. Velmi efektní pokrm!

Recept na výrobu černého piva á la Vlasta Burian jsem – přiznám se – nikdy nevyzkoušel. Opsal jsem ho z nalezeného rukopisu přesně tak, jak ho zaznamenal a podepsal „sládek Král“, což by neměl být nikdo jiný, než tajemník Burianova divadla, Antonín Král.

ČERNÉ PIVO (DOMÁCÍ) á la Vlasta Burian

Do 5 litrů vody vraž 6 dkg melty, dej to vařit, až to bude ve varu přidej 1 dkg chmele a to celé vař 1/2 hodiny. Pak zvlášť uvař v 1/2 litru vody 12 dkg cukru, který se přidá do vařeného, teplého piva. Poté nech várku vychladnout asi na 10 až 12° R, t.j. 15° Celsia (pokojová temperatura), přidej 1 dkg kvasnic (droždí) a tekutiny (tj. chladné pivo) protáhni vzduchem, což je skoro ze všeho nejdůležitější. To znamená, že tekutinu přeliješ 2x až 4x z vysoká z jedné nádoby do druhé, aby se tekutina řádně provzdušila a aby se kvasnice dokonale rozptýlily. Potom nech vše asi 24 hodiny v klidu kvasit v normální teplé místnosti.

Pak se kvasící pivo stočí (stáhne) do dobře vymytých láhví (nesmí být příliš plné!) a dobře se zazátkuje. Za 5 až 8 dní se může pivo pít.

Vlasta Burian (1891–1962)

O Vlastovi Burianovi jsem napsal čtyři knížky: Vlasta Burian na každý pád, Vlasta Burian-komik století, Vlasta Burian na cestě do 21. století a Album Vlasty Buriana (s Jaromírem Farníkem), stručnou charakteristiku jeho umění bych však výstižněji než encyklopedista Miloš Fikejz napsat nedovedl: „Jeho herecký projev byl symbiózou pěveckého, pohybového, deklamačního i klaunského mistrovství, jež z něho v součinnosti s cílevědomou pílí a ctižádostivostí učinilo nejpopulárnějšího i nejrespektovanějšího českého komika všech dob.“

Vlasta Burian natočil v letech 1923-1956 celkem 39 filmů, napsal několik desítek článků, kabaretních monologů a skečů, humoristický román Klub fotbalových panen a nadiktoval čtyři svazky pohádek. O jeho tvorbě vznikly střihové filmy Kolotoč humoru, Vlasta Burian a Král komiků. Jeho životním osudem a uměleckou činností se zabývají též např. knihy E. A. Longena Král komiků, Antonína Krále a Petra Krále Vlasta Burian, Jiřího Hrbase Vlasta Burian, Vladimíra Justa Věc: Vlasta Burian, Vlasta Burian – Mystérium smíchu a další.

O Burianově rehabilitaci se mylně uvádí, že: „…byl v roce 1994 soudně rehabilitován poté, co divadelní historik Vladimír Just prosadil znovuprojednání jeho případu“. Pravda je jiná. O tehdejší Burianovu rehabilitaci se ve skutečnosti zasloužil jeho někdejší vyšetřující soudce (od Burianova případu kdysi odvolán) JUDr. Miroslav Vlk. K jeho neúnavné iniciativě jsme spolu s Vladimírem Justem pouze přispěli svými hlasy a podpisy.

Dne 8. února 2002 byly ostatky Vlasty Buriana a jeho ženy Niny přeneseny z Vinohradského hřbitova na Vyšehrad. V anketě České televize o „Komika století“ se Burian umístil na 1.místě.



Na snímku dcera a vnuk Vlasty Buriana – Emilie Kristlová a ing.Vlastimil Kristl.


Pokračování příště...     

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 22. 09. 2011.