Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (30) Rena Vlachopulu (Vlahopoulou)

Rubrika: Publicistika – J+O Suchý

Z jídelníčku klaunů a komiků (30)

Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.

Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…

Když jsem jedno léto celý jedenáctidenní pobyt v řecké Leptokarii proležel nehybně v pokoji s podezřením na hexnšus (ve skutečnosti však s naraženými žebry), zatímco moje žena spolu se švagrovou se radovaly ze života na slunné pláži, měl jsem po celou dobu zapnutou televizi. Každý den jsem viděl dva staré řecké filmy, jejichž obsah jsem se mohl pouze domýšlet, což mi ale nevadilo.

Tehdy jsem poznal herečku Renu Vlachopulu, která mě okouzlila svým komediálním talentem. Naštěstí s ní tou dobou vysílali více filmů a tak jsem si ji mohl „vychutnat“ víckrát. Pojmenoval jsem ji „řecká Jiřina Bohdalová“ a také jsem se rozhodl, že i když je tahle herečka u nás zcela neznámá, budu-li mít příležitost, určitě se o ní někde zmíním. Nu a ta příležitost se naskytla právě nyní. Paní Rena už nežije a tak jsem se s dotazem, jaký recept do jejího jídelníčku by se asi tak mohl hodit, obrátil na zpěvačku Marthu Elefteriadu. Martha – jak známo – je zkušená kuchařka, autorka několika knížek, a tak pro ni nebyl problém vytipovat pro Renu Vlachopulu příhodné jídlo. Prý: „Třeba tohle je zajímavý recept…“ Souhlasil jsem a tak je zde:

Cejn na celeru s citronovou omáčkou

  • 1 kg cejnů
  • 1/2kg celeru
  • 1 střední cibule
  • 1 čajový šálek oleje
  • 2 vejce
  • 2 citrony
  • sůl
  • pepř

Celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vhodíme do vařící vody a necháme přejít varem. Necháme okapat. Na oleji zpěníme cibulku, podlijeme šálkem vody a když začne bublat, přidáme celer a necháme ho zpola uvařit. Rybu očistíme a naporcujeme, osolíme, opepříme a položíme na celer. Je-li třeba, ještě podlijeme. Dusíme asi 10 minut. Mezitím ušleháme vejce a pomalu vléváme citronovou šťávu s trochou vychladlé šťávy z hrnce. Touto omáčkou pak přeléváme ryby s celerem. Nevaříme, vypneme oheň, chvíli mícháme a neseme na stůl.

A co k tomu? Třeba bílý chléb

Rena Vlachopulu (Vlahopoulou) (1923–2004)

Rena Vlachopulu (Vlahopoulou), slavná řecká komediální herečka, tanečnice a operetní a muzikálová zpěvačka-mezzosopranistka. Narodila se na ostrově Korfu, byla celkem třikrát vdaná. V průběhu pětapadesát let trvající kariéry se objevila ve 105 divadelních hrách a 26 filmech. Od roku 1972, kdy vlivem televize procházela řecká kinematografie obdobím poklesu sledovanosti, zůstala Vlachopulu i nadále dalších sedm let filmovou hvězdou první velikosti.

Můžeme jen litovat, že se u nás žádný z jejích filmů nepromítal.

Pokračování příště...

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 23. 02. 2012.