Vínko už dozrává ...
Rubrika: Literatura – Zbývá dodat...
Tam se začerstva drtí v lisech a vlévají do řádně připravených beček a škopků, aby se z nich za přesně stanovený a hlídaný čas vykvasilo dobré, lahodné vínko. Nesmí se ale při tom propást „kobylí mléko“, jehož léčivé účinky jsou všeobecně známy. Doba jeho trvání je krátká, jen několik dnů. Pěkné bývá posezení při jeho koštu ve sklípku, dobré řeči se přitom vedou a výborný domácí špek s domácím chlebem se při tom přikusuje.To je „pré“ Jižní Moravy, to jí nikdo nevezme.
Při dozrávání hroznů chodili ještě i za mého mládí hotaři, strýci, určení k jejich ohlídání. Aby se v té době nepotulovali po vinohradech zloději a všelijaké cháska, která by tam šlapala a obírala na cizím, než hrozny dozrají. Kdo v dědině vinohrad nevlastnil, mohl se po sklizni těšit na „osliz“ – nasbírat si hroznů pro svoje děcka. Sedláci jim jich tam pro ten účel dost nechávali.
Byly jsme zrovna v nejlepším, když se na horní cestě nad vinicí náhle objevil hotař. Širák na hlavě, čagan v ruce, s velkým křikem hrnul si to s vrchu přímo na nás.
„A vy pótfory jedny, co děláte v tem vinohradě?“ Nás to tak vylekalo, že jsme všeho zanechaly a horem pádem se hrnuly dolů. Ani jsem mu nestačila říct, že nejsme na cizím, ale na vlastním - vlastně na stařečkovém.
Při tom zběsilém, bezhlavém úprku, jsem kdesi dole na cestě zakopla o kameň, upadla a šeredně si odřela koleno. Doma jsem se ale nepřiznala, tvrdila jsem, že se mi to stalo cestou ze školy. Dlouho jsem se za tu „křivdu“ na strýčka hotaře hněvala, ale dnes vím, že konal jen řádně svoji povinnost.
A při tom popíjení nechť nás Pán Bůh při zdravém rozumu zachovati ráčí.
text, ilustrace a foto © Mirka Pantlíková
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 31. 08. 2006.
Mirka Pantlíková
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
Dáša Cortésová | |
Jiří Menzel | |
Plk. JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D. | |
Karel Šíp | |
Stanislav Motl | |
Ivo Šmoldas | |
Milan Markovič | |
Zdeněk Pošíval |