Josef Hlinomaz - Slavomír Pejčoch-Ravik: Jak umím vařit
Rubrika: Publicistika – Co je psáno...
52 zastavení s Josefem Hlinomazem |
Dovolte, abych další Hlinomazovo téma uvedl krátkou vzpomínkou: Já totiž vůbec nepokládám Josefa Hlinomaze za kuchařského velmistra. On k takovému mistrovství ani nebyl příslušně vybaven! Když u něho člověk vstoupil do dveří, narazil na hromadu bot v předsíni, mírně to protaženém prostoru, který byl i šatnou s věšákem, ale i kuchyní. O tom, že jeho skleničky byly tvořeny hořčicovou soupravou, jsem již psal. Z jedné návštěvy mám tuto kuriozní vzpomínku: Mistr seděl na jedné židli, na druhé leželo Rudé Právo a na něm právě uvařené brambory a také slupky. Pepík rovnou loupal a krájel v této pozici "brambory na loupačku". Ale nakonec bych měl poznamenat něco přívětivějšího: Josef Hlinomaz byl vděčný jedlík a chutnaly mu právě tak brambory loupané nad Rudým právem, které si to zasloužilo, jako nejrůznější opečeniny, kachny, jelita a jiné veskrze nezdravé pokrmy. Ale poslechněte si Josefa Hlinomaze sami, jak se s gustem kochá a chlubí svým kulinářským kumštem. Jistá paní Jarmilka z Brna by ráda, abych jí sdělil taje svého kuchařského umění. Milá Jarmilko! Uvidím svíčkovou a koupím ji. Pak mě něco napadne a zaskočím ještě pro čabajku a pro červené víno. Nebo jdete po ulici s nejlepším úmyslem vařit dietně. Koupíte cibuli, rajčata, papriky. Myslíte na lečo, lehkou stravu. Potom si řeknete, kus libového hovězího, prosím, nemůže škodit. V krámě vás něco napadne a dáte si to maso semlít a pro jistotu kousek špeku, nevíte ještě na co. Nebo -ejhle svíčková a ejhle - vepřová kýta. Od každého kousek a uvidíme. Okurka, hořčice, cibule, paprika, trochu kečupu, vařené vejce, kousek másla. Kladete bifteky na pekáč a na ně výše jmenované tovary. Každý biftek takto obložený pokryjete řízkem. Na řízek - špek. Upečete, posypete zelenou petrželí. A zkuste si pak zavázat tkaničku! A jsme znovu u obezity, na niž nás, milá Jarmilko, upozorňují stále rostoucí kvanta zdejších i cizozemských vědců. Musím je respektovat, a končím. Vy však, co jste hubeňouři, napiště nám. Pošleme Vám i další fantasmagorické recepty. Ovšem, přiložíte-li hubeňourské lékařské vysvědčení, neboť tlusťochy nepodporujeme. |
Z připravované knihy "52 zastavení s Josefem Hlinomazem" |
Originální ilustrace pro Pozitivní noviny © Olga Janíčková
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 22. 02. 2008.
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
![]() |
Zdeněk Pošíval |
![]() |
PhDr. Ing. Zdeněk Hajný |
![]() |
Dáša Cortésová |
![]() |
Ivan Kraus |
![]() |
Jaroslav Vízner |
![]() |
RNDr. Vladimír Vondráček |
![]() |
Jiří Suchý |
![]() |
Vladimír Just |