Publicistika – Doporučení

Euro školák, časopis pro školáky

Dvojjazyčný měsíčník Euro školák je časopis zaměřený především pro děti a mládež. Jeho náplň lze využít jako pomůcku při vyučování. Najdeme v něm slovenské i české texty, které jsou vždy doplněné překladovým, příp. výkladovým slovníčkem. Dítě tak má možnost číst i text ve slovenském jazyce, protože slova, kterým nerozumí kvůli jazykové odlišnosti, si může hned přeložit.

Jiří Heller: IDO - nová deska skupiny AUTOPILOTE

Bylo nebylo, dva vynikající muzikanti, bubeník Pavel Fajt a hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal, začali před pár lety vytvářet nové hudební seskupení. Bicí souprava byla doplněna prastarým australským nástrojem, pravděpodobně jedním z nejstarších vůbec. Jeho počátky jsou datovány do doby 40 - 50 tisíc let zpět.

Jak se dělá kreslený vtip aneb Netvařte se kysele a malujte vesele

Máte doma malé nadějné kreslíře od 6 do 17 let, kteří by si rádi zasoutěžili o nejlepší kreslený vtip? Právě pro ně je uspořádán 3.ročník soutěže NETVAŘTE SE KYSELE A MALUJTE VESELE. Začínající autoři se v tomto článku mohou seznámit s návodem JAK SE DĚLÁ KRESLENÝ VTIP. Staňte se novým Nepraktou, Jiránkem, Bartákem nebo Ladou či Sekorou....

Julius Pataky: Relaxační centrum pro ženy BÝT SAMA SEBOU

S radostí Vám můžeme sdělit, že jsme 1. 12. 2004 zahájili činnost Relaxačního centra pro ženy, BÝT SAMA SEBOU, U gymnázia 3, Praha 4 Nusle (3 min. od stanice metra Vyšehrad), Jaké služby u nás najdete?

Řetěz lásky k dětem - Projekt proti dětskému kouření

Projekt řetěz lásky je nonprofitní sdružení a jeho jedinou ambicí je kvalitní informací pomoci k řešení dětského kuřáctví. Nemáme nic proti kuřákům, nejsme žádnou "protikuřáckou" aktivitou. Protikuřáckou aktivitou je jenom kouření na kterém jsme sami často závislí. Nejvíce pomáhají těmto stránkám právě kuřáci, aby jejich děti nebyly vmanipulovány do stejné nemoci, jejíž sílu jsme z výše popsaných důvodů zakusili a zakoušíme také my.

Zita Mudráková: Hotel OGAR v Pozlovicích

Zasílám něco z hotelu Ogar - originálně pojatého hotelu v Pozlovicích poblíž Luhačovic. Super rodinný podnik, který kromě vynikající kuchyně, obsluhy, nápadů, dobrých (přímo kouzelnicky nízkých) cen je také komorní scénou ...

Jitka Stošická: Salsa, Latino Mix a vánoční dobroty

Nemá cenu si zastírat, že my mlsalové vánočního cukroví, bramborového salátu a smažených kaprů máme po svátcích problémy s kily navíc. A co s tím?!! Jednoduchá pomoc. Pojďte je se mnou shodit při vábivých rytmech Salsy, Merengue, Bachaty, Raggeatonu či Orientálních tanců do nově otevřeného studia Salsa Dance Martiny Anton.

Oldřich Mikšík: Sri Chinmoy nominován na Nobelovu cenu míru českými profesory

V současném dění je vše navzájem propojeno, a proto je důležité, aby tvorba nejrůznějších projektů, aktivit či rozhodnutí vyrůstala z hlubokého vnímání komplexnosti světa. Jen v prostoru takového vnímání může růst pocit širší odpovědnosti za svět, ve kterém žijeme. Proto jsem se rozhodl spolu z mnoha dalšími profesory Univerzity Karlovy navrhnout na Nobelovu cenu míru Sri Chinmoye, muže, který dokázal v průběhu svého činorodého života oslovit a inspirovat tisíce lidí.

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (11)

Pomalu končí naše gurmánské a kulinářské recepty podle mého přítele Karla Helmicha (jakou on by měl radost, že ty jeho recepty spatřily světlo světa, ověšené mými komentáři a přípodotky – nevím, zda by i s nimi by byl spokojen, on být prevít velký kritik, ale svou kritiku vždy tak zažbrblal, aby to měl už za sebou…).

Jan Řehounek: Polabský knižní veletrh 2009

Ačkoliv řada velkých nakladatelských domů odmítla účast na šestém ročníku Polabského knižního veletrhu v Lysé nad Labem, většinou s odůvodněním, že je krize a knihy se prodávají špatně, podařilo se je nahradit, zejména menšími nakladateli, a tradiční akce, na kterou se těší spousta lidí, bude mít co návštěvníkům nabídnout.

Miroslav Sígl: Prázdniny vnoučat v sedle na koních

Nedávno (13. července 2011) jsem tady vyprávěl o Luďku Horkém, co všechno prožil po svém nešťastném a životu nebezpečném úrazu jako lyžařský instruktor, když chtěl zabránit nehodě, která by potkala jeho čtyři neukázněné svěřenkyně. Následky si nese celý život a jeho žebříček hodnot je navždy touto zimní příhodou poznamenán. Vždyť letos je tomu 25 let, kdy se mu úraz stal. Po celou dobu bojoval nejen v různých nemocničních, rehabilitačních a léčebných zařízeních s tím, aby opět mohl chodit, naučit se znovu mluvit. Jeho krédo sám se umýt, obléci a něco si uvařit je stále u něj aktuální, a každý den se s ním pere při individuální celodenní rehabilitaci.

Jaromír Matoušek: Fotografové války 1914–1918

Žádná země na světě se nemůže pochlubit tím, že by vlastnila fotografický archiv z 1. světové války. Je pravda, že se najdou v rodinách jednotlivé fotografie dědečků ve vojenských uniformách pózujících ve fotografických ateliérech, aby získali na památku obrázek, který by pak rozesílali svým drahým rodičům, děvčatům a kamarádům. Ti je pak ukazovali dál, dalším lidem, kteří dotyčného znají, nebo bohužel též znali. Ve válce se především střílí a kde se střílí, tam umírají lidé…

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (7)

V těch prvních dobách naší nové republiky se jezdilo do střední Dalmácie převážně vlakem, bohatší obojživelným letounem Saro Cloudem Čs. aerolinií. To žádná jiná letecká společnost neměla, jak mě poučil Karel, jinak amatérský pilot a sečtělý novinář. A to ze Kbel až na ono chorvatské pobřeží s druhým největším městem země.

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (5)

Podle něj už dávno jsou pryč ty doby, kdy naše babičky a maminky připravovaly svíčkovou s prošpikovaným hovězím, naloženým se zeleninou do octového nálevu a odpočívajícího několik dnů v chladu sklepa či ledničky. A při podávání musela být použita ještě kopa šlehačky nebo smetany. To pak naši dědečkové či ještě také naši otcové odcházeli v lepším případě po obědě na gauč, nebo druhý den k lékaři s kolikou.