Publicistika – Doporučení

Jan Řehounek: Polabské vánoční trhy v Lysé nad Labem

Již několik let se ukazuje, že lidé vánoční trhy v lysé cíleně vyhledávají a dávají jim přednost před hypermarkety. Není divu, vždyť tady mají možnost pohovořit s prodejcem, který je ve většině případů zároveň výrobcem ...

Oldřich Mikšík: Sri Chinmoy nominován na Nobelovu cenu míru českými profesory

V současném dění je vše navzájem propojeno, a proto je důležité, aby tvorba nejrůznějších projektů, aktivit či rozhodnutí vyrůstala z hlubokého vnímání komplexnosti světa. Jen v prostoru takového vnímání může růst pocit širší odpovědnosti za svět, ve kterém žijeme. Proto jsem se rozhodl spolu z mnoha dalšími profesory Univerzity Karlovy navrhnout na Nobelovu cenu míru Sri Chinmoye, muže, který dokázal v průběhu svého činorodého života oslovit a inspirovat tisíce lidí.

Jiří Stanislav: Nostalgické Art Deco v Galerii 22

Nahlédněte s námi do období první republiky a vydejte se za uměním, které oslovilo tehdejší nejvyšší společenské kruhy. Objevte funkčnost a krásu starožitností, které se mohou stát součástí vašeho životního stylu a vašeho společenského postavení. Výstavní a prodejní Galerie 22, sídlící v centru Prahy, nabízí zejména, i když nejen, originální Art Deco design nábytek, ale také dobové interiérové doplňky a obrazovou galerii orientovanou především na 20. a 30. léta minulého století.

Jan Řehounek: Polabský knižní veletrh potřetí

Ve dnech 7. až 10. září proběhl na výstavišti v Lysé nad Labem třetí ročník Polabského knižního veletrhu. Lze konstatovat, že úspěšně, neboť ho navštívilo víc jak devět a půl tisíce návštěvníků, představil hezký průřez ...

Czech Art Festival 2007 – veletrh umění

Czech Art Festival – prodejní veletrh umění je mezinárodní přehlídkou výtvarného umění, které se účastní výtvarníci z České Republiky, Slovenska, Rakouska, Německa, Chorvatska a jiných evropských zemí. Czech Art Festival je výjimečný osobní účastí výtvarníků, kteří se nejen prezentují veřejnosti, ale také navazují kontakty s výtvarníky, galeristy a dalšími zájemci o umění.

Václav R. Židek: Rozhlas, který ví co říká

«Šestka» je vysílání Českého rozhlasu http://www.rozhlas.cz/cro6/portal/, kterému věnuji dost pozornosti, a pokaždé si pro něj nějaký svůj volný čas najdu. Prakticky existuje už z dob, kdy přestala vysílat Svobodná Evropa, kterou, podle mne, znamenitě zastoupila. Tým redaktorů se skládá z otevřených hlav, jimž to myslí a jejichž pořady mají vysokou a velice objektivní úroveň.

Zdeněk Reich: Kouzelné hůlky

Jak však čas běžel, můj problém, zejména s pravým kolenním kloubem šel tak daleko, že jsem se nakonec v polovině minulého roku svěřil do rukou spolehlivého chirurga a nechal si celý kloub vyměnit. Potom ovšem následovala ne zrovna nejpříjemnější rehabilitace. A tehdy jsem si vzpomněl na Václavovu radu a začal se pídit po potřebných hůlkách, které mezitím dospěly na australský trh.

Mgr. Jana Hochamnnová: Jeden den v týdnu lenošte

Někteří lidé si ze svého života udělali přesně fungující nádraží. Veškeré své aktivity naplánovali do poslední minuty jako odjezdy vlaků a mají-li do svého pracovního "jízdního řádu" vmáčknout něco navíc, přináší jim to obrovské potíže a stres. Dokonce i pobyt ve fitcentru , či v sauně je u těchto lidí přesně uveden v harmonogramu, naplánován je přesný odjezd na chatu, úklid v garáži, nebo návštěva divadla.

Zdeňka Petáková: Místo, které lze nazvat rájem

Starý opuštěný lom není v naší krajině ničím až tak výjimečným. Avšak vím o jednom, s perlou vodní hladiny, jež vzkvétá uměřenou péčí a láká poutníky z daleka i blízka. Místo jménem Lomeček, nedaleko od Domažlic v západních Čechách, upoutá už od samotného vchodu. Rozměrné dřevěné originální prolézačky pro děti jsou předzvěstí další podívané. Návštěvníci se tu obdivují dvacítce uměleckých děl, které jsou výsledkem pravidelně pořádaných mezinárodních sochařských sympozií.

Ivan Kott: Nesmrtelný fenomen

Sešla se jednou parta šikovných mladých lidí a dala dohromady divadelní soubor. Nikdo nespočítá, kolikrát se už tato situace opakovala, stejně jako nespočítá, kolik takto vzniklých ansámblů skutečně odehrálo nějaká ta představení. Zlatá éra pro vznik podobných uskupení u nás byla před čtyřiceti a více lety, ale stejní nadšenci žijí i v naší současné, uspěchané době.

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (5)

Podle něj už dávno jsou pryč ty doby, kdy naše babičky a maminky připravovaly svíčkovou s prošpikovaným hovězím, naloženým se zeleninou do octového nálevu a odpočívajícího několik dnů v chladu sklepa či ledničky. A při podávání musela být použita ještě kopa šlehačky nebo smetany. To pak naši dědečkové či ještě také naši otcové odcházeli v lepším případě po obědě na gauč, nebo druhý den k lékaři s kolikou.

Josef Král: Střemhlavý let v kleci

Kniha Střemhlavý let v kleci (hovory s Bohumilem Hrabalem a jiné texty) je osobitým svědectvím o setkáních s významným českým spisovatelem Bohumilem Hrabalem v letech 1984–1986, kdy psal trilogii Svatby v domě, Vita Nuova a Proluky. Autor Josef Král píše: „Naléhavost vnitřního proudu mě přivedla k psaní až v  šestačtyřiceti letech. Muselo uběhnout ještě hodně času, než jsem texty sestříhal do knihy, jak se to dělá s příliš rozbujelým živým plotem, a věnoval ji panu Hrabalovi, protože jiný v úvahu nepřicházel, i když jsem prolistoval dva slovníky českých spisovatelů.“

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (3)

Tahle kombinace je totiž prastaré židovské jídlo, které se připravovalo vždy v pátek odpoledne, zabalilo se do ubrousku a strčilo do peřin. O šábesu (sedmém dnu v týdnu, dnu klidu a bohoslužeb) se nesmělo nic dělat, tedy ani vařit. Tedy šoulet (také hebrejské slovo, které pojmenovává toto jídlo) se uchoval teplý až do šábesu. A je známo, jak by řekl Karel, že pod peřinou se i zimomřivá babička zahřeje.

Miroslav Sígl – Karel Helmich: Dobrou chuť (2)

Duch a vůně cibulačky z té dávné doby však zůstaly. Najdete ji ve stovkách receptů, jeden z nich je z kuchyně našeho Karla. Základem je vždycky zesklovatělá cibule na oleji nebo na sádle a zalitá vodou. Nechá se úplně rozvařit. Pak přilijete bílé víno, jste přece ve Francii. Jste-li snad odpůrci i vína, vystačí vám hovězí nebo masoxový vývar.

strana 1 / 24

Další strana »